ניתוח: הסיום הראשון של קוקורו קונקט + הפתיחה הרשמית של החדר של קירינו!

שלום לכולם!
אם אתם קוראים את הפוסט הזה, כנראה שהייתם סקרנים ולחצתם במיוחד על הכפתור החדש בתפריט – כי הפוסט לא הולך להופיע בעמוד הראשי.
מדי פעם עולה בי רצון כזה או אחר לכתוב כל מיני תכנים. בד"כ אני מפרסמת אותם בכל מיני פורומים (כי אלו פלטפורמות עם חשיפה יחסית גדולה, לפחות בהתחלה), אבל ידידי Otoshigami הציע לי להשתמש באתר שלי גם למטרה הזו. אני חשבתי שזה רעיון לא רע, והאמת שכבר עשיתי את זה בעבר (כפי שניתן לראות, זה לא הפוסט הראשון בעמוד למרות שזו הפתיחה הרשמית של החדר).
אני לא יודעת מה תהיה התדירות שיתווספו לפה דברים, כנראה שלא לעיתים קרובות. אני גם די בטוחה שאם לא אפרסם את התכנים האלו במקומות אחרים אלא רק כאן, גם לא יצא לי לקבל עליהם שום פידבק (בניגוד לפאנסאב, על התכנים שלי אני כן מאוד רוצה תגובות ולדעת מה אנשים חושבים). אבל לפחות את הרצון לכתוב ולפרסם אוכל למלא.

כמו כן, שימו לב שלתוכן הזה אין שום קשר לפאנסאב. לכן יכול מאוד להיות שהאנימות שאדבר עליהן יהיו אנימות שמעולם לא תורגמו לעברית. זה ממש לא נותן לגיטימציה לבקש כאן שאתרגם אותן – זה משהו שמרגיז אותי לא משנה באיזה קונטקסט ובאיזה מקום (:

אז כפי שהכותרת מרמזת, התוכן הפעם הולך להיות ניתוח של שיר מהאנימה "קוקורו קונקט". זה לא הולך להיות ניתוח לשיר ממש בפן המוזיקלי, אלא יותר ניתוח סימבולי, עם דגש גדול יותר לסרטון ולקשר למה שקורה באנימה. לכן הניתוח הזה (וכנראה כל אחד שאפרסם בהמשך) יכיל ספוילרים כבדים לאנימה. ראו הוזהרתם.
לפני שנתחיל, מאחר וזה הפוסט הראשון, אעשה סקירה כללית לאיך הניתוחים האלה הולכים להיראות. כל פוסט ניתוח יהיה בנוי כך:

  • הסרטון של השיר (אופציונלי: עם קריוקי ותרגום שלי)
  • ניתוח כללי, בדגש על הסברת המוטיבים החוזרים
  • ניתוח ממוקד לפי סצנות – כאן יהיה שימוש במושגים ובמוטיבים שהזכרתי בניתוח הכללי. כמו כן גם יהיה כאן חלק על מילות השיר עצמו.
  • סיכום ומחשבות אחרונות

שימו לב שהניתוח נעשה על פי איך שאני רואה ומבינה את השיר והסימבוליזם שלו, והקשר שלו לסדרה. יכול להיות שאתם או כל אחד אחר רואים את זה בצורה אחרת, וזה בסדר. זה לא משהו אבסולוטי, ואני כאן נטו כדי לחלוק את דעתי. כמו כן, גם אם יש את השיר מתורגם בתרגום שלי – זה איך שאני מבינה את השיר. כמו כל תרגום של שירים, יכולים להיות תרגומים די שונים שנכונים מילולית, אבל לא בהכרח רעיונית – וזה בסדר.
אם כך, בואו נתחיל 3:

Kokoro no Kara – Team.Nekokan [Neko] featuring. Junca Amaoto

Kokoro Connect 1st Ending

ניתוח כללי

לפני כמה זמן החלטתי לצפות שוב בקוקורו קונקט. קוקורו קונקט זו אנימת חלק מהחיים שסובבת סביב שני נערים ושלוש נערות בכיתה י', חברים למועדון חקר הספרות. המשותף להם הוא שכולם הגיעו לשם במקרה, ולאף אחד מהם אין באמת עניין כזה או אחר בספרות. במהלך הסדרה קורות להם כל מיני תופעות על טבעיות. לפי תופעות אלו, הסדרה מחולקת לארקים – כל ארק סובב סביב תופעה אחרת. שירי הסיום גם מתחלפים בין ארק לארק. הארק הראשון, ושיר הסיום שלו אותו אני מנתחת כעת, מייצגים את תופעת חילוף הגופים. בתופעה זו החמישה החליפו גופים באופן אקראי, דבר שגרם לכל מיני רגשות לצוף, רגשות שהובילו לריבים, השלמה, התקרבות אחד לשני ועוד.

כשהתחלתי את הצפיה החוזרת, אני מודה שלא זכרתי הכל לעומק. אפילו הייתי בטוחה משום מה שההתמקדות בדמויות גם הייתה לפי ארקים. ולמרות שזה נכון שבחלק מהארקים דמויות מסוימות קיבלו יותר מיקוד מאחרות, אי אפשר לומר שהארקים עוסקים ספציפית בדמות אחת או אחרת – כי בכל ארק כל אחת מהדמויות זוכה לפיתוח כלשהו ולמבט על ההתמודדות שלה עם התופעה.

ועדיין, אי אפשר להכחיש שחלק גדול מהארק הראשון עסק ברגשות ובהתמודדות של נאגאסה איורי (הילדה שאנו רואים ישנה על הספה בשיר). וגם שיר הסיום מדגיש את זה במיוחד. לאורך כל השיר אנחנו רואים איך איורי מוצגת באופן שמוציא אותה באופן כמעט מוחלט מחבריה. במהלך הארק אנחנו לומדים איך איורי מרגישה שהיא תמיד צריכה "לשחק" דמות מסוימת ולהתאים את עצמה לכל סיטואציה – ברמה כזו שהיא אפילו כבר לא יודעת מי היא באמת, מה היא באמת אוהבת, מה היא באמת רוצה וכו'. לכן עניין החלפת הגופים היה קשה לה, כי היא הרגישה שהיא מאבדת גם את הדבר היחיד שהיא הייתה בטוחה שהוא 100% שלה – הגוף שלה. עוד אספקט שמעסיק את איורי בארק הזה הוא כמובן העובדה שטאיצ'י (הבחור עם השיער החום) התוודה בפניה על אהבתו, והיא מנסה להבין איך היא מרגישה אליו.

דבר אחרון לפני שנעבור לניתוח הממוקד שחשוב לי להזכיר הוא מוטיב העיגולים הלבנים. העיגולים האלה במהלך כל השיר מייצגים את הנשמות של החבורה, והדרך בה הם באים ונעלמים כשכל פעם אנחנו רואים דמות אחרת, זו הדרך להציג את החלפת הגופים שמתרחשת בארק.

ניתוח ממוקד

0:00-0:23 – המוזיקה מתחילה ואנחנו רואים רחוב מהדרך לבית הספר של החמישה. בהתחלה המקום ריק, אך לאחר כמה שניות החמישה מופיעים, עם גבם אלינו. ניתן לשים לב איך מלבד איורי כל הארבעה עומדים, ורק היא יושבת על המעקה: הסימן הראשון בשיר לכך שהיא נמצאת כרגע במצב יוצא דופן. בסוף הסגמנט הזה, אנחנו רואים איך הגוף שלהם "נעלם" והופך לכדור לבן – הנשמה שלהם.

0:24-0:50 – כעת אנחנו צופים באיורי ישנה על הספה בחדר המועדון. שאר חברי המועדון מופיעים אחד אחד, מביטים בה – שוב הם כולם עושים משהו אחד בעוד איורי עושה משהו אחר. אבל הפעם אנחנו גם יכולים להסיק מכך שהם כולם דואגים ורוצים לעזור לה. זה מתבטא בחיוכים שהם מחליפים לקראת סוף הסצנה, ובכך שהגוף שלהם שוב משתנה לעיגול הנשמה – לא משנה באיזה גוף הם נמצאים הם רוצים שלאיורי יהיה טוב.

0:50-1:07 –  איורי מתעוררת ורואה את האחרים עדיין במצב 'נשמה' שלהם – היא לא בטוחה מי זה מי. זה עוד משהו חשוב שהעסיק את הארק, חוסר המודעות וגם במקום מסוים העובדה שהם לא בהכרח סומכים אחד על השני. אפילו איורי בעצמה העמידה פנים שיש בתוכה נשמה של מישהו אחר כדי להוציא כל מיני דברים מטאיצ'י. בכל מקרה, כשהשמש מאירה הנשמות חוזרות לעצמם ואיורי שוב רואה את חבריה כמו שהם. הם מחייכים אליה והיא מחייכת חזרה ורצה להצטרף אליהם. הסצנה מתחלפת כאן באופן חכם, ואנחנו רואים את איורי רצה אל חבריה באיזשהו פארק. בדיוק רגע לפני שהיא מגיעה אליהם, החמישה שוב הופכים לנשמות, אבל רגע אחר כך הם חוזרים לעצמם – במקומות שונים – הם החליפו גוף. אבל איורי נותרה במקומה באמצע בין כולם.

1:07-1:18 – כעת אנחנו רואים את עיגולי הנשמה על גשר, כששוב הם מתחלפים חזרה בגוף של החמישה. אנחנו רואים אותם מדברים בלהט, כשלפתע (לראשונה בשיר) עיגולי הנשמה מופיעים לפניהם. כשהם מושיטים יד לגעת בהם, גופם מתחלף שוב. האם המצב הקודם היה המצב בו כולם היו בגוף הנכון שלהם? או שבעצם אחרי שהם נגעו בעיגול הנשמה הם חזרו לגופם? החלק הבא מרמז לנו על התשובה:

1:18-1:26 – אנחנו רואים את איורי מביטה בחיבה בעיגול הנשמה שמולה ומבינים שעכשיו הם כל אחד בגוף שלו. איורי נוגעת בכדור הנשמה שלה ושולחת אותו אל טאיצ'י – דבר המסמל את העובדה שהיא מקבלת את רגשות האהבה שלו אליה, ואפילו מחזירה אותם. אלו רגשות הדדיים בינהם, ואיורי אפילו מספיק סומכת על טאיצ'י בשביל "להעביר" לו את הנשמה שלה.

1:27-1:32 – חזרנו לסצנה מתחילת השיר, אך הפעם החמישה עם הפנים אלינו. כמו כן, לוגו הכותרת של הארק מופיע, גם הוא בתוך עיגולי נשמה. אבל איורי עדיין יוצאת דופן – היא עדיין היחידה שיושבת, מה שמרמז לנו שהיא עוד לא פתרה את כל מה שמפריע לה ופוגע בה, ומרחיק אותה מהאחרים (שזה משהו שאנחנו כמובן זוכים לראות בהמשך האנימה).

מילות השיר – באופן כללי, אני חושבת שהשיר מתאים לא רע גם לסרטון וגם למה שקורה בארק. כמו שאני רואה את זה, השיר הוא מנקודת המבט של איורי. הוא מדגיש את חוסר האונים שלה מול עצמה ומול ליבה ורגשותיה האמיתיים, וגם את ההתלבטות שלה אל מול הווידוי של טאיצ'י על כך שהוא אוהב אותה.
פרט טריוויה שגיליתי בזמן שתרגמתי את השיר: המילה ANATA לקראת הסוף כתובה בקאנג'י כJIBUN, אבל עם הוראות הגייה ל-ANATA. המילה JIBUN משמעותה אני/עצמי. כלומר אותו משפט לקראת הסוף: "אני מקווה שתדע שאתה היקר לליבי", בעצם גם אומר באותו זמן (לפחות ביפנית כתובה) "אני מקווה שאדע שאני היקרה לליבי". כפל המשמעות הזה מסמל במשפט אחד את שני הדברים שהכי מעסיקים את איורי בארק: הרגשות שלה לטאיצ'י והרגשות שלה בנוגע לעצמה.

סיכום

אני מודה שבצפיה הראשונה שלי בקוקורו קונקט לא כל כך התחברתי לאף שיר. ספציפית בשיר הזה נורא אהבתי את המוזיקה בהתחלה, אבל ברגע שהשירה הייתה מתחילה היה יורד לי ממנו ממש מהר. אבל בזכות הצפיה הקודמת, שכבר הייתי מוכנה עם ידע כלשהו של מה יקרה – יכולתי להתרכז הרבה יותר בUNDERTONES של העלילה ושל הדמויות, דבר שגרם לי לקלוט הרבה יותר דברים הפעם. הידע החדש הזה שנוסף לי על הסיפור ועל הדמויות גרם לי להתחבר יותר לכמה שירים. ספציפית השיר הזה, ראיתי סוף סוף את העומק האמיתי שלו, וזה מה שפירטתי לכם כאן.

מקווה שנהנתם לקרוא ^^

About TsUNaMy WaVe

השאירו תגובה

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

2 תגובות

  1. טוב, אז אמנם לא צפיתי בקוקורו קונקט ואני מכיר את טיב הקשר של איורי וטאיצ'י ממה שאת סיפרת לי, אך חוסר הצפייה בסדרה מעולם לא היה מה שמנע ממני ליהנות מניתוח סימובילסטי של השירים שלה. התאהבתי בהייקיו מבלי לצפות רק בגלל הסימבוליזם אור-חושך הכבד שמכיל Hikari Are, ולכן נהניתי לקרוא את הפוסט הזה (:

    הכדור הלבן, הוא דבר שגם אני הבנתי בצפייה שמייצג את 'הנשמה' שלהם… ה'זהות האמיתית' שמעבר לגוף. זה קצת אתגר אותי להבין מה המשמעות שעיגול הנשמה מופיע לפניהם בסצנה על הגשר, אבל אני מניח שהכי נכון להסביר את זה כמו שהסברת שמדובר באלמנט שמבהיר באיזה גוף הם נמצאים.

    בנוגע לסצנה בה איורי מעבירה לטאיצ'י את הנשמה שלה, יפה לסמל בזה את החזרת רגשות האהבה אליו… אם כי זה נותן קצת משמעות חדשה לעיגולים. אפשר לסמוך על אדם גם מבלי לאהוב אותו, אבל אני מניח שאם היא מרגישה בנוח שהוא יקבל את 'נשמתה' היא אכן מרגישה כך.

    לא ממש הבנתי מה שינוי הנוף בין המועדון לפארק אמור היה לסמל.
    השיר עצמו אכן נשמע שמבטא חוסר אונים וביטחון, אם כי לי אישית החלק המרוח בו היא ישנה קצת פחות ביטא.

    הטריוויה על אנאטה וג'יבון נהדרת, אני כל כך אוהב את המשחקים האלה ביפנית חח.
    מעבר לזה כל משמעויות החילופים והניתוחים נהדרות ואני לא מרגיש שהפרשנות far-fetched בכלל (:

    היה נחמד לקרוא, ליה. מצפה לקרוא עוד כאלה.
    ומזל טוב על פתיחת החדר של קירינו! אפשר לקבל אולי איזו מנת אנטריקוט? 3:

    0
    0
    • איי, שמחה שאהבת ונהנת לקרוא! ותודה רבה על התגובה ^~^

      בנוגע לבקשה, לצערי מדובר בחדר של קירינו ולא במעדניה. אולי אפתח גם אחת כזו בהזדמנות 😉

      0
      0

השאירו תגובה

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*